Wigilijny karp w galarecie

4.43 (175 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bez tej potrawy nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej – Wigilijny karp w galarecie

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - karp królewski: 1 sztuka
    - marchew: 2 sztuki
    - mały seler: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - kolorowy pieprz ziarnisty: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - 1 kostka bulion warzywny (opcjonalnie): 1 sztuka
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.43 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wigilijny karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wigilijny karp w galarecie 1. Oskrobanego, wypatroszonego karpia kroimy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w 2,5 cm kawałki. Przygotowujemy wywar z włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej, głów karpia (które wzięliśmy do smażenia), ogona i płetw. Następnie umyte kawałki dodajemy do wywaru, tak aby były zanurzone w całości. Gotujemy je 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aby ryba się nie rozgotowała. Ugotowane kawałki wyciągamy ostrożnie łyżką cedzakową i układamy na kwadratowym półmisku. Dekorujemy plasterkami limonki, plasterkami marchewki, pocieętymi listkami pora i natką pietruszki. Wywar odcedzamy przez gęste sitko, dodajemy do jeszcze gorącego wywaru 4 łyżeczki żelatyny, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki aż żelatyna się rozpuści i zalewamy rybę. Gdy płyn przestygnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować