Gotuję już od kilku dobrych lat. Bardzo lubię to robić, szczególnie dla bliskich mi osób.Często zapraszam grono przyjaciół na domowe kolacje. Cannelloni najbardziej im smakuje.
Składniki:
1 op. makaronu cannelloni
margaryna
40 dag żółtego sera
olej
Farsz:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
kilka dymek
3 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru
2 łyżeczki curry
3 łyżeczki bazylii
sól, pieprz
10 dag mielonej słodkiej papryki
puszka krojonych pomidorów
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
3 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz
3 łyżeczki oregano
odrobina mleka lub wody
Włoskie cannelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy farsz. Umyte cebulki drobno kroimy. Smażymy na wolnym ogniu, dodając łyżeczkę imbiru. Gdy cebulka się zrumieni, dodajemy połowej
zielonej części dymek, drugą wykorzystamy do sosu. Dodajemy mięso z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy curry, bazylią, papryką, pieprzem i solą.
Smażymy, rozdrabniając mięso. Na koniec dodajemy 3/4 pomidorów.
Mieszamy, smażymy ok. 15 minut. Studzimy.
2.Przygotowujemy sos pomidorowy. Pozostałe pomidory gotujemy z resztą zielonej cebulki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do
ostygnięcia.
3.Cannelloni nadziewamy zimnym farszem. Układamy je w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pomidorowym
i posypujemy startym żółtym serem. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 °C i zapiekamy 35 minut. Danie jest gotowe, gdy
makaron będzie miękki (najlepiej sprawdzić widelcem).
4.Gotowe cannelloni polewamy sosem czosnkowym (mieszamy wszystkie składniki i dodajemy odrobinę mleka lub wody, aby miał konsystencję dipu).
Komentarze