Naturalny zakwas na barszcz czerwony

5 (185 ocen)

Bez tego zakwasu nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego.Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania,przedewszystkim nie zawiera konserwantów.Polecam szczególnie do barszczu na Wigilijny barszcz czerwony.

Składniki:

  • 1 kilogram obranych buraków czerwonych

    4 szklanki letniej przegotowanej wody

    4-5 ząbków czosnku

    1 łyżka cukru

    kilka ziaren ziela angielskiego

    3-4 liście laurowe

    kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku z kiszonych ogórków
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Naturalny zakwas na barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas na barszcz czerwony 1. Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią wodę z cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 dni.
  • Gotowy zakwas 2. Po 5 dniach zakwas przecedzamy przez sitko wyłożone gazą .Gotowy zakwas przelewamy do słoików lub butelek i zakręcamy zakrętką .Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Zakwas Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować