Zalewa do grzybów w occie

4.07 (392 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Jak zrobić smakowite, marynowane grzyby? Niezbędna będzie zalewa do grzybów w occie. Przepis jest prosty, ale warto znać kilka zasad, aby zalewa do grzybów zawsze się udała.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • zalewa na 4 słoki 0,5l:
    3,5 szklanki wody
    1 szklanka octu
    1 łyżka soli
    6 łyżek cukru
    12 ziela ang , 4 liście laurowe
    oczyszczone grzyby: mogą być różne: prawdziwki, podgrzybki, siwki, a także inne jesienne grzyby - w przybliżeniu na taką zalewę 2 kg grzybów.
Wystaw ocenę:

4.07 (392 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Zalewa do grzybów w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, sól, cukier.
  • 2. Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę. Do wody dodajemy 2 łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem -podgrzybki, prawdziwki). Gotujemy ok.10 minut. Grzyby przekładamy do słoiczków. Do każdego słoiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie. Zalewamy gorącą zalewą. Odwracamy do góry dnem, żeby słoiki się zamknęły.

Porady

Grzyby w słoiku układamy luźno, żeby nie było ciasno upchane, bo potem zrobi się brzydka galaretowata zalewa po otworzeniu słoika. Jak za mało zalewy do grzybów, dorabiamy zalewę powtarzając składniki identycznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować