ZAPIEKANA DYNIA MAKARONOWA

4.46 (162 ocen)

  • 60 min

DYNIA MAKARONOWA TO BARDZO SMACZNE WARZYWO, ALE NIESTETY MAŁO POPULARNE. DANIE JEST SMACZNE I ZADZIWIA GOŚCI SPOSOBEM PODANIA.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 DYNIE MAKARONOWE ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
    0,5 KG MIĘSA MIELONEGO
    1 POR
    1 PAPRYKA DOWOLNEGO KOLORU
    0,5 PUSZKI KUKURYDZY
    2 ŁYŻECZKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO
    2 ZĄBKI CZOSNKU
    SÓL
    PIEPRZ
    BAZYLIA
    OLEJ DO PODSMAŻENIA
    LISTKI BAZYLI DO DEKORACJI
Wystaw ocenę:

4.46 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekana dynia makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • UPIECZONA DYNIA MAKARONOWA 1. DYNIE DOKŁADNIE MYJEMY I KROIMY WZDŁUŻ NA POŁOWY. USUWAMY PESTKI WRAZ Z PRZYLEGŁOŚCIAMI. NAKŁUWAMY WIDELCEM I SOLIMY. PIECZEMY W 200 STOPNIACH PRZEZ OK 25 MINUT. PO UPIECZENIU MIĄŻSZ WYCIĄGAMY WIDELCEM. SKORUPEK NIE WYRZUCAMY
  • 2. MIĘSO PODSMAŻAMY NA NIEWIELKIEJ ILOŚCI OLEJU. DODAJEMY POKROJONEGO W PLASTERKI PORA I PAPRYKĘ POKROJONĄ W PASKI. PODLEWAMY ODROBINĄ WODY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI. POD KONIEC DUSZENIA DODAJEMY KONCENTRAT POMIDOROWY I CZOSNEK.
  • 3. WYDRĄŻONY MIĄŻSZ Z DYNI MAKARONOWEJ MIESZAMY Z SOSEM. PRZYPRAWIAMY DO SMAKU SOLĄ, PIEPRZEM I ZIOŁAMI.
  • 4. PRZYGOTOWANYM FARSZEM NAPEŁNIAMY SKORUPKI PO DYNI.
    ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 200 STOPNI PRZEZ OK 20 MINUT.

Porady

UWAGA, DYNIA MAKARONOWA MA BARDZO TWARDĄ SKÓRKĘ. POD KONIEC ZAPIEKANIA POTRAWĘ MOŻNA POSYPAĆ STARTYM ŻÓŁTYM SEREM LUB POSMAROWAĆ MAJONEZEM

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować