Dla tych, którzy uwielbiają naleśniki pod każdą postacią !!!
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na naleśniki (ok.20 szt.):
3 szklanki mąki
3 szklanki mleka
3 jaja
0,5 szklanki wody gazowanej
1,5 łyżki oleju (do ciasta naleśnikowego)
olej (do smażenia)
szczypta soli
Składniki na farsz:
700-800 g mięso mielone
1 mała cebula
puszka kukurydzy
200- 250 g startego sera żółtego
ewentualnie sól, pieprz do smaku ( ja nie doprawiałam, ponieważ sos arrabiata był wystarczająco ostry i doprawiony)
masło do smażenia
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
dodatkowo:
2 sosy bolognese (ja użyłam dwa fixy arrabiata)
Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do miski i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Jeśli ciasto wyszło zbyt wodniste dodajemy mąkę, natomiast jeśli wyszło za gęste dolewamy mleka i wody.
Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
2.Następnie przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, na drugiej patelni usmażyć mięso mielone.
Gdy wszystko już się usmaży, wrzucić do miski, dodać 50 g sera żółtego, kukurydzę, ewentualnie doprawić do smaku, wymieszać
3.Gdy wszystko już się usmaży, wrzucić do miski, dodać 50 g sera żółtego, kukurydzę, ewentualnie doprawić do smaku, wymieszać.
W garnku sporządzić sosy według przepisu na opakowaniu ( jeśli chcecie sporządzić sos z fixu arrabiata należy rozpuścić dokładnie 2 opakowania w 600 ml wody, a następnie zagotować często mieszając).
4.Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zawinąć tak samo jak krokiety, układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać resztą sera żółtego i piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 200°.
Komentarze