Uwielbiam te zapiekane ziemniaczki, gdy goszczą na moim stole przypominają mi lata spędzone we Francji..
50 min
Dla 7 osób
Składniki:
7 ziemniaków ( średniej wielkości)
250 g sera Tartiflette
2 cebule
8 plastrów boczku grubości ok. 1 cm
szklanka białego wina ( półsłodkiego )
szklanka śmietany
przyprawa do ziemniaków
wegeta
Zapiekane ziemniaczki z serem tartiflette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy. Cebulę,boczek kroimy w drobne plasterki i podsmażamy na patelni aż cebula będzie szklista, całość zalewamy szklanką wina, dusimy przez 2 minuty, dodajemy szklankę śmietany, mieszamy doprawiając przyprawą do ziemniaczków oraz wegetą. Ugotowane ziemniaki kroimy w duże plastry i wykładamy nimi wcześniej wysmarowane masłem naczynie żaroodporne, następnie kroimy ser tartiflette również w plasterki, układamy go na ziemniakach,całość zalewamy przygotowaną wcześniej na patelni cebulką i boczkiem. Pieczemy w piekarniku aż nasza zapiekanka się zarumieni.
Komentarze