Zapiekane ziemniaczki z serem Tartiflette

4.51 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 7 osób

Uwielbiam te zapiekane ziemniaczki, gdy goszczą na moim stole przypominają mi lata spędzone we Francji..

  • 50 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 7 ziemniaków ( średniej wielkości)
    250 g sera Tartiflette
    2 cebule
    8 plastrów boczku grubości ok. 1 cm
    szklanka białego wina ( półsłodkiego )
    szklanka śmietany
    przyprawa do ziemniaków
    wegeta
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane ziemniaczki z serem tartiflette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Cebulę,boczek kroimy w drobne plasterki i podsmażamy na patelni aż cebula będzie szklista, całość zalewamy szklanką wina, dusimy przez 2 minuty, dodajemy szklankę śmietany, mieszamy doprawiając przyprawą do ziemniaczków oraz wegetą. Ugotowane ziemniaki kroimy w duże plastry i wykładamy nimi wcześniej wysmarowane masłem naczynie żaroodporne, następnie kroimy ser tartiflette również w plasterki, układamy go na ziemniakach,całość zalewamy przygotowaną wcześniej na patelni cebulką i boczkiem. Pieczemy w piekarniku aż nasza zapiekanka się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować