Zrazy zawijane z boczkiem i ogórkiem

4.97 (203 ocen)

  • 60 min

Zrazy wołowe to danie przygotowywane w moim rodzinnym domu na specjalne okazje.

  • 60 min

Składniki:

  • 1.3kg mięsa wołowego zrazowego
    500g tłustego boczku wędzonego
    13 sztuk średniego ogórka kiszonego
    3 średnie cebule
    musztarda
    mąka
    sól, pieprz
    2-3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    bulion wołowo-drobiowy
Wystaw ocenę:

4.97 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy zawijane z boczkiem i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Mięso wołowe podzielić na 10 części i ubić tłuczkiem na cienkie plastry. Następnie mięso przyprawić solą i pieprzem i chwilę dalej ubijać. Na każdym plastrze położyć plaster boczku i ubić razem. Posmarować każdy płat musztardą; położyć plastry pokrojonego ogórka i piórka cebuli. Ciasto zwinąć i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące i smażyć na maśle klarownym z każdej strony. Następnie włożyć płaty do naczynia do duszenia, zalać bulionem wołowo-drobiowym tak, aby plastry były przykryte. Do bulionu dodać 2-3 liście laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Dusić na wolnym ogniu do miękkości.

Porady

Zrazy wołowe świetnie smakują z sosem grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować