Zupa - krem z kalafiora z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Bulion zagotować dodać kalafior, ziemniaki, gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągnąć je z zupy i zmiksować na gładko (parę różyczek kalafiora pozostawić). Do wywaru wlać zmiksowane warzywa, włożyć odłożone różyczki z kalafiora, wlać śmietanę i zagotować. Koper umyć, osuszyć i posiekać dodać do zupy, wymieszać. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę i również dodać do zupy, przyprawić do smaku,wymieszać.
2.Chleb pokroić w kostkę. Na patelnie wlać oliwę dodać masło i rozpuścić. Pokrojony chleb usmażyć na złoty kolor. Do talerzy wlać zupę i posypać grzankami. Smacznego!
Porady
Tą zupę można zrobić z rosołu który nam pozostał z poprzedniego dnia.
Zamiast grzanek można użyć groszek ptysiowy.
Komentarze