Zupa - krem z kalafiora z grzankami

4.49 (195 ocen)

Bardzo prosta ale jakże smaczna zupa.

Składniki:

  • ok. 2 litry buliony warzywnego lub mięsnego
    1 średni kalafior
    3 większe ziemniaki
    1 pęczek koperku
    2 ząbki czosnku
    200 ml śmietany 30%
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    papryka słodka

    Dodatkowo:
    kilka kromek czerstwego chleba
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem Grzanki

Zupa - krem z kalafiora z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa zupa 1. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Bulion zagotować dodać kalafior, ziemniaki, gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągnąć je z zupy i zmiksować na gładko (parę różyczek kalafiora pozostawić). Do wywaru wlać zmiksowane warzywa, włożyć odłożone różyczki z kalafiora, wlać śmietanę i zagotować. Koper umyć, osuszyć i posiekać dodać do zupy, wymieszać. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę i również dodać do zupy, przyprawić do smaku,wymieszać.
  • Smacznego! 2. Chleb pokroić w kostkę. Na patelnie wlać oliwę dodać masło i rozpuścić. Pokrojony chleb usmażyć na złoty kolor. Do talerzy wlać zupę i posypać grzankami. Smacznego!

Porady

Tą zupę można zrobić z rosołu który nam pozostał z poprzedniego dnia. Zamiast grzanek można użyć groszek ptysiowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować