Zupa rybna z dorszem

4.49 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Jeśli znudziły się wam tradycyjne smażone filety z ryby proponuje dla odmiany pyszną zupę rybną z dorsza. Zupa rybna może być podana z ziemniakami pokrojonymi w kostkę lub z pieczywem. Zupa rybna w takim wydaniu jest bardzo sycąca i zdrowa !

  • 40 min

Składniki:

  • 700 g ryb (u mnie zupa rybna jest najczęściej z filetami z dorsza)
    2 cebule
    2 ziarna pieprzu
    szczypta pieprzu cytrynowego
    włoszczyzna
    2-3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    sól i pieprz do smaku
    2 litry wody
    100-150 ml śmietany 18 %
    świeży koperek do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zupa rybna z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony do momentu aż pojawią się czarne bąble na powierzchni. Opaloną cebulę wrzucamy do wysokiego rondelka, do którego dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, włoszczyznę i 2 litry wody. Całość gotujemy na niewielkim gazie aż warzywa będę pół twarde.
  • 2. Następnie dodajemy rybę pokrojoną w mniejsze kawałki i gotujemy zupę rybną na małym ogniu kolejne 15 minut.
  • 3. Do małej miski wlewamy dużą łyżkę wywaru, dodajemy śmietanę, pieprz cytrynowy, pieprz zwykły i szczyptę soli. Śmietanę łączymy z wywarem, a następnie powoli wlewamy ją do wywaru rybnego. Nie gotujemy. Zupa rybna jest gotowa!

Porady

Zupa rybna najlepiej smakuje, jeśli przed podaniem posypiemy ją posiekanym koperkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Zupa rybna potrzebuje czasu - buliony rybny powinien wyrazisty i nie można go przyspieszać. Co ważne, zupa rybna może być przygotowana zarówno z mrożonych, jak i świeżych ryb. Pamiętajmy jednak, aby wybierać produkty ze sprawdzonego źródła. Zupa rybna to nie tylko danie na świąteczny stół, ale również sposób na włączenie do jadłospisu ryb, które zbyt rzadko goszczą w naszej diecie.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować