Zupa rybna z kurkumą

4.5 (154 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa rybna z kurkumą

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z ryb morskich: 75 dekagramów
    - marchewka: 15 dekagramów
    - seler: 15 dekagramów
    - białe części pora: 15 dekagramów
    - ziemniaki: 30 dekagramów
    - cebula: 15 dekagramów
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - śmietana 18%: 4 łyżki
    - cytryna (ok. 7 dag): 1 sztuka
    - koperek: 2 łyżki
    - kurkuma: 3 łyżeczki
    - nasiona kopru włoskiego: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna

Zupa rybna z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby umyć i pokroić w paski długości 4 cm. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchewki i seler oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Cytrynę wyszorować, osuszyć, otrzeć z niej 1 łyżeczkę skórki oraz wycisnąć sok. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, dodać marchewkę, seler, por i ziemniaki. Smażyć warzywa 5 minut cały czas mieszając. Dodać skórkę i sok z cytryny, wlać 4 szklanki wody i gotować pod przykryciem 30 minut. Po 20 minutach gotowania włożyć ryby, posolić i popieprzyć. Po 10 minutach wyjąć ryby i trzymać w cieple, a zupę zmiksować, zagotować, doprawić kurkumą, zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Włożyć ryby i podgrzać. Zupę rybną rozlać do talerzy, posypać koperkiem i koprem włoskim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować