Zupa serowa

4.98 (160 ocen)

Inspirowana przepisem Magdy Gessler :) Polecam.

Składniki:

  • 20 dag startego sera żółtego ementaler
    ser topiony (3 trójkąty)
    1 l wywaru warzywnego
    15 dag wędzonego boczku
    1 cebula
    czubata łyżka mąki
    niecała szklanka mleka
    3 żółtka
    pieprz biały
Wystaw ocenę:

4.98 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa serowa Ser

Zupa serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar warzywny. Starty ser (na tarce o grubych oczkach) wymieszać z mlekiem. Do gorącego wywaru dodać serki topione, aby się rozpuściły. Podsmażony boczek dodać do wywaru. Posiekaną cebulę podsmażyć, oprószyć mąką i również dodać do wywaru. Ser z mlekiem wlać do gotującej się na wolnym ogniu zupy stale mieszając. Do momentu roztopienia się sera i uzyskania jednolitej konsystencji zupy. Zdjąć zupę z ognia i dodać żółtka mieszając trzepaczką. Doprawić szczyptą białego pieprzu. Podawać z grzankami.

Porady

Szczególnie dobrze smakuje w chłodne dni. Można ją przyprawiać rozgrzewającymi przyprawami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować