Pikantne, łatwe do przygotowania danie na obiad lub kolację. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką lub z ryżem. Ja czasem dorzucam makaron i mam spagetti :)
20 min
Składniki:
pół kg mielonego mięsa
słoiczek przecieru pomidorowego
pół puszki kukurydzy - można dać całą puszkę
puszka czerwonej fasolki razem z zalewą
czosnek granulowany
2 łyżki suszonej cebulki
łyżeczka sproszkowanego chilli lub mała, posiekana papryczka
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki bazyli
pół łyżeczki oregano
sól, pieprz,
łyżka oliwy lub oleju do smażenia
Meksykańskie chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnię dajemy łyżkę oliwy lub oleju, wrzucamy mięso i smażymy na wolnym ogniu aż mięso zmieni kolor. Dodajemy sól, pieprz, chili, czosnek, bazylię, oregano oraz sproszkowane papryki. Mieszamy wszystko. Wlewamy fasolkę wraz z zalewą oraz kukurydzę (kukurydza bez zalewy). Dodajemy przecier pomidorowy i suszoną cebulkę (jeśli jest za gęste można podlać odrobinę wodą). Dusimy na małym ogniu ok 10 min. delikatnie mieszając.
Podajemy ze świeżą bagietką, bułeczką lub z ryżem.
Smacznego!
Komentarze