Zupa z groszku, to bardzo popularna i łatwa przystawka, którą można przyrządzić na wiele sposobów, wzorując się różnymi kulturami. Takie danie jest idealną propozycją do podania przed głównym posiłkiem obiadowym.
Zupa krem z groszku jest bardzo łatwą zupą do przyrządzenia. Można ją jednak wykonać na wiele różnych sposobów, wykorzystując zupełnie inne składniki. W sieci, a także w książkach kulinarnych, można znaleźć wiele różnych przepisów na krem z zielonego groszku. Różnią się one przede wszystkim składnikami, a także stylem. Bez wątpienia najważniejszym elementem tej zupy krem jest zielony groszek, którego w tym daniu jest najwięcej. Jednak wiele osób może zadawać sobie pytanie, z jakiego groszku wykonana jest zupa krem z groszku zielonego – mrożony, a może świeży? Oczywiście, że z obu groszków można wykonać taki krem, jednak w przypadku mrożonego należy wcześniej go rozmrozić. Do uwarzenia zupy, można nawet wykorzystać groszek konserwowy, choć najlepsza będzie zupa krem z groszku mrożonego lub świeżego. Zupa krem z groszku z puszki i jej smak nie może równać się z zupą krem ze świeżego groszku.
Idealna zupa z groszku to kwestia bardzo indywidualna, a do różnych gustów może trafiać zupełnie inaczej wykonana zupa krem z groszku. Dla jednych zupa krem z groszku konserwowego będzie bardzo smacznym daniem, a dla innych takim daniem będzie zupa krem z groszku wegańska pozbawiona jajka, mięsa i zwierzęcego tłuszczu z rosołu. Bez wątpienia, w tym miejscu trzeba wspomnieć o zupach z groszku wykonanych w nietypowy dla nas, Polaków, sposób. Jednym z takich przepisów, jest zupa inspirowana kuchnią turecką, do której wykonania wykorzystuje się między innymi ziemniaki lub ziele angielskie. Wielu ludzi wręcz uwielbia zupy z grzankami i krem przygotowany z groszku równie dobrze smakuje zupa krem z dyni, podawana z grzankami. Dla osób, które mają małe dziecko, zupy krem, to najlepsze danie dla dzieci. Zupa krem z groszku dla niemowlaka, to wręcz idealny wybór – jest on delikatny i kremowy, przez co niemowlę nie będzie mieć problemu ze zjedzeniem takiego posiłku.
Ciekawym i wydawać by się mogło abstrakcyjnym daniem, jest zupa krem z groszku i marchewki. Takie połączenie jest bardzo częstym widywane, jako dodatek do głównego dania, a w tym przypadku zostały one połączone, aby powstało całkowicie nowe danie.
Sama w sobie zupa krem z groszku zielonego jest daniem dość nudnym i banalnym, ale można ją urozmaicić na wiele sposobów. Wyśmienicie będzie smakować z wędzonym łososiem lub z odrobiną mięty. Do takiego dania można dodać również grzanki, groszek ptysiowy lub świeże pieczywo np. bagietkę czosnkową, lub bagietkę w stylu hiszpańskim. Wiele osób taką zupę zabiela śmietaną, ale będzie ona równie smaczna, kiedy zamiast śmietany użyjemy ubitej śmietanki.
Zupy krem lubiane są przede wszystkim przez ludzi, którzy chcą żyć zdrowo, choć z chęcią sięgają po nie również osoby, którym nie po drodze dbanie o to co się je. Dlaczego tę zupę polubiło wiele osób? To danie jest bardzo smaczne, delikatne, a jego konsystencja pozwala bardzo szybko je zjeść. Taki posiłek nie jest jednak kaloryczny – 100 gramów zupy krem z groszku, ma 64 kcal. Taki posiłek jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które chcą zjeść coś na szybko, a także dla tych, które dbają o linię. Oczywiście kaloryczność takiej zupy może ulec zmianie, a wszystko to zależne jest od dodatków, które do niej dobierzemy.
Krem z zielonego groszku jest bardzo zdrowy, to już stwierdziliśmy w powyżej. Jednak pewnie zastanawialiście się jakie składniki odżywcze ma taka zupa. Nie jest to najbogatsze danie, jeśli chodzi o makroelementy, ale to nic dziwnego – jest to przecież zupa krem. Z reguły są one ubogie w makroelementy i dlatego też są mało kaloryczne. Zupa krem z groszku zielonego ma zaledwie 2,9 gramów białka, 3,3 gramów tłuszczu oraz 8,4 gramów węglowodanów w 100 gramów produktów.