Czym jest pasta miso?
Pasta miso sprzedawana najczęściej używana jest do przyprawiania sosów, ryb, mięs, piklowanych warzyw oraz jako dodatek do zup. To - zaraz po sosie sojowym - najpopularniejsza japońska przyprawa.
Miso to tradycyjna japońska pasta, która powstaje w wyniku sfermentowania soi, najczęściej z dodatkiem ryżu, jęczmienia, drożdży lub soli. Do Japonii zawitała ok 500 lat temu. W Wagamamie używamy pasty miso wyłącznie do zup.
Pasta miso w smaku najczęściej jest lekko słona a dodana do bulionu, barwi go na brązowo. Smak i aromat miso zależy jednak od wielu dodanych czynników przy procesie fermentacji. Wyróżniamy zatem miso słone, słodkawe, ziemiste, owocowe i pikantne.
Najczęściej używa się shiro miso - czyli pasta miso biała, choć jego kolor tak na dobrą sprawę jest beżowy lub żółtobrązowy, szczególnie polecana do przyprawiania warzyw i ryb. Na rynku znaleźć można także akamiso - miso czerwone (mocniejsze w smaku, szczególnie polecane w chłodne dni) i żółte - shinsu.
Past miso - sekret długowieczności
Paście miso przypisuje się szereg właściwości zdrowotnych, takich jak wzmocnienie kości, regulacja ciśnienia krwi, dzięki dużej zawartości protein - właściwości antynowotworowe i odtruwające. Spełnia się także w leczeniu nadużycia tytoniu i alkoholu. Niewiele jest produktów roślinnych, które przy sotosunkowo niewielkiej ilości węglowodanów zawierają tak dużo przyswajalnego białka i błonnika. Do listy dopisać można także występowanie żelaza i wapnia. Co prawda w paście miso znajdziemy sporo niezdrowej dla organizmu soli, toteż zaleca się używać ją z umiarem - ok 1-2 łyżeczki dziennie i nie solić potraw. Osobiście polecam używać jej zamiast kostki rosołowej czy przypraw typu wegeta czy warzywko. Na pewno wyjdzie Wam to na zdrowie!
Pasta miso zawiera w sobie szczepy bakterii koji - i dlatego właśnie uważana jest za bardzo zdrową i polecana przez dietetyków. Aby skorzystać ze wszystkich właściwości zdrowotnych tej pasty, musimy pamiętać, że nie należy jej zagotowywać (tylko rozpuścić w gorącym bulionie).
Spróbujcie, choć raz, smaku zupy miso... ja pokochałam ją od pierwszego razu...
Poniżej proponuję przepis na zupę miso ramen z łososiem, czyli bulion drobiowo - wołowy z warzywami, rybą, makaronem, któej smak wzbogaca pasta miso... Nie musicie konkretnie trzymać się przepisu - do zupy możecie dodać wszystko to, na co macie akurat ochotę i co znajduje się w lodówce.
Składniki (na 2 osoby):
wywar gotujemy zgodnie z przepisem w tym artykule o zupie ramen.
oraz:
Komentarze