Angielskie scones

5 (177 ocen)

Pyszne małe maślano-mleczne bułeczki , które są tradycyjnym "daniem" do śniadania lub herbatki w Anglii.

Składniki:

  • - 450g mąki + do podsypania
    - 120 g zimnego masła
    - 1 łyżeczka soli
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 300ml mleka + 1 łyżka
    - 1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Angielskie scones - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190C ( z termoobiegiem).Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Wrzucamy do niej masło i wyrabiamy szybko palcami - jak kruszonkę. Dodajemy sól i mleko i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dość grubo rozwałkowujemy - tak na 2-3 cm. Wykrawamy małe kółeczka i układamy bardzo ściśle obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi z tego wyszło 20 bułeczek. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z jedną łyżką mleka. Całość pieczemy 15-20min. Oryginalnie powinny mieć po upieczeniu wys. 7,5 cm a szer.3,5 cm. Mi idealne nie wyszły ale za to bardzo smaczne :) Podaje sie je z dżemem więc i ja je tak podałam ale z masłem i bekonem smakują równie dobrze:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować