Angielskie scones - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190C ( z termoobiegiem).Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Wrzucamy do niej masło i wyrabiamy szybko palcami - jak kruszonkę. Dodajemy sól i mleko i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dość grubo rozwałkowujemy - tak na 2-3 cm. Wykrawamy małe kółeczka i układamy bardzo ściśle obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi z tego wyszło 20 bułeczek. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z jedną łyżką mleka. Całość pieczemy 15-20min. Oryginalnie powinny mieć po upieczeniu wys. 7,5 cm a szer.3,5 cm. Mi idealne nie wyszły ale za to bardzo smaczne :) Podaje sie je z dżemem więc i ja je tak podałam ale z masłem i bekonem smakują równie dobrze:)
Komentarze