Antrykot drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wypłukać świeży groszek, osączyć. Obrać cebulę, drobno posiekać i zeszklić na łyżce tłuszczu. Wrzucić groszek, wlać 4 łyżki wody. Dusić groszek na małym ogniu około 20min.
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć. 4 łyżki mąki wymieszać z pieprzem i solą. Pozostałą mąkę zmieszać z serem startym na drobnej tartce. Jajko rozbełtać na talerzu. Najpierw mięso obtoczyć w mące z przyprawami , potem w jajku i na końcu w mące zmieszanej z serem. Na patelni rozgrzać tłuszcz , smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
Groszek doprawić go smaku cukrem i solą. Sałatę opłukać, pokroić w paseczki i dodać do groszku na końcu podczas duszenia. Wyłożyć mięso z groszkiem na półmisek, udekorować plasterkami natką pietruszki. Podawać z ziemniakami polanymi tłuszczykiem i białym winem.
Komentarze