Babeczki świąteczne renifery

4.98 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Babeczki świąteczne renifery będą idealnym prezentem świątecznym. Śliczne, czerwononose Rudolfy wywołają uśmiech nie tylko na twarzy dzieci.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na babeczki:
    ◦150 g mąki pszennej tortowej
    ◦1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ◦25 g kakao
    ◦110 g miękkiego masła
    ◦110 g cukru pudru
    ◦2 duże jajka
    ◦110 ml mleka


    Dodatkowo:
    ◦15 okrągłych biszkoptów (małych)
    ◦15 precelków
    ◦cukierki czekoladowe m&m’s/lentilki
    ◦200 g czekolady (deserowa lub mleczna)


Wystaw ocenę:

4.98 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Babeczki Babeczki

Babeczki świąteczne renifery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki świąteczne renifery 1. Wykonanie babeczek:

    W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, w drugiej ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy jajka, jedno po drugim, ciągle miksując wsypujemy stopniowo mąką. Jak już składniki dobrze się połączą wlewamy mleko i jeszcze chwilę miksujemy.

    Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.

    Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
  • Babeczki świąteczne renifery 2. Wykonanie polewy czekoladowej:

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy ją aby przestygła i lekko zgęstniała.

    Czekoladę można też rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Należy połamaną czekoladę umieścić w szklanej miseczce i podgrzewać na średniej mocy przez kilkanaście sekund po czym przemieszać i znowu podgrzewać aż czekolada się rozpuści.

    W obu przypadkach należy pamiętać, że zbyt długie podgrzewanie lub zbyt wysoka temperatura sprawi, że czekolada się przypali.
  • Babeczki świąteczne renifery 3. Wykonanie świątecznych reniferów:

    Czekoladą smarujemy babeczki (możemy również je zanurzać w czekoladzie). Z biszkoptów robimy buzie. Dwie pastylki w białym kolorze posmarowane czekoladą przyklejamy tak, aby tworzyły oczy, a czerwona pastylka nos. Z precelków robimy rogi. Ja dodatkowo użyłam cukierków czekoladowych w kształcie ziarenek kawy jako uszu dla naszego renifera.

    Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować