Banoffee na biszkopcie moja wersja

4.49 (147 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto które zachwyca swoim smakiem, wprowadziłam trochę swoich zmian ale i tak jest pyszne i nam bardzo smakuje. Polecam wielbicielom smaków bananowo - tofikowych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 3 jajka
    * 1/3 szklanki cukru
    * 1/3 szklanki mąki pszennej
    * 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    * 2 łyżki zimnej wody
    * 1 łyżka oleju

    Masa kajmakowa:

    • 4-5 łyżek masy krówkowej (odjąć z dużej puszki)
    • 2 budynie śmietankowe na 0,5 l mleka
    • 0,5 l mleka
    • 6 łyżek cukru
    • 1 kostka margaryny lub masła

    Pianka:
    *1 Śnieżka
    *3/4 szkl. zimnego mleka
    *1 galaretka biała smak Pina Colada

    Dodatkowo:
    4-5 średnich bananów
    herbatniki większe opakowanie (ok. 20 dkg)
    masa krówkowa duża
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Banoffee na biszkopcie moja wersja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt. Wystudzić.
  • 2. Budynie ugotować w 0,5 l mleka, wystudzić, połączyć z margaryną i masą krówkową.
    Na biszkopt wyłożyć 1/3 masy na to poukładać pokrojone w grubsze plasterki banany, na banany reszta kremu.
    Na krem wykładamy herbatniki następnie pozostała w puszce masa krówkowa. Masę krówkową można chwilkę zmiksować będzie się wtedy lepiej wykładać na herbatniki.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody, zostawić do stężenia, Śnieżkę ubić dodać tężejącą galaretkę, wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na całą noc.

Porady

Jeśli macie jakiś sprawdzony przepis na biszkopt lub chcecie wyższy można upiec inny według uznania. Ciasto jest najlepsze jeśli postoi w lodówce przynajmniej 1 dzień wtedy ciastka zmiękną i smaki się przegryzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować