Brownie bezglutenowe z masą kajmakową i orzechami

4.47 (148 ocen)

  • 45 min

Brownie bezglutenowe z masą kajmakową i orzechami

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na formę 27 x 32 cm

    czekolada gorzka 200 g ( 70 % kakao )
    cukier 3 łyżki
    masło 50 g
    kakao bezglutenowe 1 łyżka
    mąka ryżowa 150 g
    jajka 3
    szczypta soli
    masa kajmakowa 1 puszka
    cynamon 1 łyżeczka
    orzechy nerkowca solone
Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery Kajmak Jajko

Brownie bezglutenowe z masą kajmakową i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Jajka w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki umieszczamy w misce z masłem. Następnie rozpuszczamy w mikrofali przez 20 sekund, każdorazowo robiąc przerwę na mieszanie składników, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady . Ciepłą masę czekoladową dodajemy do jajek, miksuję do połączenia składników. Przesianą mąkę z kakao dodajemy na końcu, ponownie miksuję. Brownie przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 °C. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut ( moje było gotowe w 21 minut), sprawdzamy drewnianym patyczkiem, powinno pozostać nieco wilgotne w środku choć bez śladów surowego ciasta na patyczku. Masę kajmakową mieszamy z cynamonem, smakujemy wystudzone ciasto. Orzeszki kroimy i posypujemy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jajka Mąka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować