Brownie bezglutenowe z masą kajmakową i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Jajka w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki umieszczamy w misce z masłem. Następnie rozpuszczamy w mikrofali przez 20 sekund, każdorazowo robiąc przerwę na mieszanie składników, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady . Ciepłą masę czekoladową dodajemy do jajek, miksuję do połączenia składników. Przesianą mąkę z kakao dodajemy na końcu, ponownie miksuję. Brownie przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 °C. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut ( moje było gotowe w 21 minut), sprawdzamy drewnianym patyczkiem, powinno pozostać nieco wilgotne w środku choć bez śladów surowego ciasta na patyczku. Masę kajmakową mieszamy z cynamonem, smakujemy wystudzone ciasto. Orzeszki kroimy i posypujemy wierzch ciasta.
Komentarze