Puszyste, mięciutkie, pachnące wanilią w sam raz na drugie śniadanie lub do kawy i herbaty.
40 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
5 szklanek mąki
1 szklanka ciepłego mleka
3 jajka
5 dag drożdży
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
6 dag masła lub margaryny
Składniki nadzienia:
40 dag białego sera
2 żółtka
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko do posmarowania bułek
Ponadto tłuszcz do formy i mąka
Bułeczki drożdżowe- koperty z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać mąkę, pozostałe cukry, jajka, mleko, zagnieść na jednolitą masę. Tłuszcz roztopić, przestudzony dodać do ciasta i tak długo zagniatać aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.
Składniki na nadzienie utrzeć robotem na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, rozwałkować na grubość około 4-5 mm i pociąć na kwadraty o wymiarach około 6 cm. Na środku kwadratów ułożyć nadzienie serowe, skleić do środka rogi, przed sklejeniem posmarować trochę białkiem.
Bułeczki przełożyć na wysmarowaną blachę tłuszczem i posypaną mąką, odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika każdą bułkę posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. około 180 stopni przez 20 minut. Bułeczki mają mieć złoty kolor.
Porady
Do sera można dodać cynamon lub skórkę otartą z pomarańczy albo cytryny.
Komentarze