Cebularze A'la Pizzerinki Z Pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Taką mieliśmy ochotę na cos pomiędzy pizzą a cebularzem, że połączyłam te dwie pyszne rzeczy i wyszło pycha. Mam na nadzieje że i Wam zasmakują ;)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 bułeczek

    Zaczyn:
    12 g drożdży świeżych
    1/2 szkl wody
    1/2 łyżeczki cukru
    Ciasto:
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    szczypta cukru
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    2-3 łyżki oliwy
    Sos na spód:
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka suszonych warzyw
    papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,
    szczypta cukru
    1 łyżka śmietanki 30 %
    Dodatki:
    3 średnie cebule pokrojone w piórka lub kostkę
    4 pieczarki
    po szczypcie papryki słodkiej, pieprzu, soli i gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Cebularz Cebulaki Pizzerinki

Cebularze a'la pizzerinki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebularze A'la Pizzerinki Z Pieczarkami 1. 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.
    Podczas wyrabiania dodaje 2-3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.
    Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.

    3. W między czasie szykujemy cebulę, pieczarki i sos.
    4. Cebulę pokrojoną przesmażamy na oleju aż stanie się szklista dodajemy przyprawy, mieszamy, a następnie przekładamy ją do miseczki i na tej samej patelni krótko przesmażamy pieczarki pokrojone w plasterki które tylko solimy i pieprzymy.
    5. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier.
    6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części (jeśli chcemy grubsze to na 4 części)
    Każdą część wałkujemy na placek, zawijając brzegi i tworząc rant lub formując okrągły placek z wgłębieniem (wgłębienie możemy zrobić dnem szerszej szklanki)
    Każdą smarujemy odrobiną sosu i wykładamy cebulę wraz z pieczarkami.

    Pozostawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia.
    Następnie pieczemy w 200 stop. przez 15-20 minut. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować