Cebularze a'la pizzerinki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.
Podczas wyrabiania dodaje 2-3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.
Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
3. W między czasie szykujemy cebulę, pieczarki i sos.
4. Cebulę pokrojoną przesmażamy na oleju aż stanie się szklista dodajemy przyprawy, mieszamy, a następnie przekładamy ją do miseczki i na tej samej patelni krótko przesmażamy pieczarki pokrojone w plasterki które tylko solimy i pieprzymy.
5. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier.
6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części (jeśli chcemy grubsze to na 4 części)
Każdą część wałkujemy na placek, zawijając brzegi i tworząc rant lub formując okrągły placek z wgłębieniem (wgłębienie możemy zrobić dnem szerszej szklanki)
Każdą smarujemy odrobiną sosu i wykładamy cebulę wraz z pieczarkami.
Pozostawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia.
Następnie pieczemy w 200 stop. przez 15-20 minut. Smacznego !!!
Komentarze