Chrusty chruściki faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

W moim domu faworków się nie robiło, ale u moich babć już tak, więc doskonale pamiętam ich smak i mgliste wspomnienia rodzinnych spotkań.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 żółtka
    20 gramów cukru pudru
    1 cukier z prawdziwą wanilią
    około 250 gramów mąki pszennej*
    2-3 pełne łyżki kwaśnej śmietany (w UK creme fraiche)
    20 gramów masła
    około pół kieliszka wódki/spirytusu lub octu
    olej (minimum litr) lub smalec do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Faworki

Chrusty chruściki faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieć ciasto z podanych składników.
  • 2. Rozwałkuj ciasto (bardzo cienko) na oprószonej mąką stolnicy i podziel na paseczki.
  • 3. Na środku każdego paska zrób dziurkę.
  • faworki 4. Jedną część pasku przełóż przez środek i delikatnie pociągnij.
  • 5. Smaż na rozgrzanym oleju - gotowe faworki będą złotawe. U mnie w domu do oleju wrzuca się jeszcze kawałki kartofli i po ich usmażeniu wymienia się na świeże. Ponoć zapobiega to wchłanianiu się zbyt dużej ilości tłuszczu w ciastka. Tak robiły moja babcia i mama, więc trzymam się tradycji.
  • 6. Gotowe chrusty przełóż na papierowe ręczniczki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • 7. Zimne podawaj posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować