Domowa lemoniada

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Musująca i pyszna, idealna na upalne letnie dni.

  • 60 min

Składniki:

  • cztery cytryny
    4 litry wody
    1 dkg drożdży
    1/4 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Domowa lemoniada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 litry wody zagotować z cukrem i cienko pokrojoną skórką z dwóch cytryn. Płyn po zagotowaniu ostudzić, wycisnąć sok z dwóch cytryn. Płyn zlać do kamiennego garnka. Drożdże zawinąć szczelnie w płótno, zawiązać w paczuszkę i włożyć do garnka z płynem. Pozostawić w ciepłym miejscu przez 12 godzin. Po tym czasie wyjąć drożdże, a płyn rozlać do butelek z nakrętkami. Pozostawić w chłodnym miejscu na 8 dni. Po tym czasie lemoniada jest musująca i nadaje się do picia.

Porady

Zamiast skórki cytryny można użyć esencji cytrynowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować