Domowe czekoladki z nadzieniem truskawkowym

4.51 (144 ocen)

  • 40 min

Rozpływające się w ustach czekoladowe pralinki, wypełnione pysznym nadzieniem truskawkowym

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 15 czekoladek:
    ½ szklanki zmiksowanych truskawek
    100 g białej czekolady
    150 g ulubionej czekolady – gorzkiej, mlecznej ( wymieszałam mleczną i gorzką)
    30 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Pralinki Czekoladki

Domowe czekoladki z nadzieniem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gorzką lub mleczną czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Przy pomocy pędzelka dokładnie wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do zamrażalnika (ewentualnie do lodówki), aby czekolada zastygła. Czynność powtórzyć dwu lub trzykrotnie. Warstwa nałożonej czekolady powinna być wystarczająco gruba, aby ścianki czekoladek nie popękały przy wyjmowaniu z foremki.
  • 2. Białą czekoladę połamać na kawałki. Razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i wystudzić. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać . Wstawić do lodówki, aby nadzienie nieco stężało (łatwiej będzie nadziewać czekoladki)
  • 3. Czekoladowe foremki wypełnić truskawkowym nadzieniem. Można ułatwić sobie tę czynność, przekładając masę do rękawa cukierniczego . Nie wypełniać nadzieniem do samego końca, należy zostawić miejsce na zalanie czekoladą.
  • 4. Pozostałą czekoladą zalać spody pralinek. Jeśli czekolada w między czasie za bardzo zastygnie, pogrzać ją ponownie w kąpieli wodnej.
    Czekoladki schłodzić w lodówce. Zastygnięte delikatnie wyjmować z foremek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować