Domowy dżem wiśniowy

4.47 (202 ocen)

  • 40 min

Szpaki nie chciały zjeść moich wiśni dlatego robię z nich przetwory, na przykład dżem wiśniowy ;)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg wiśni (wydrylowane)
    0,35 kg cukru
    1 żelfix dr. oetkera (3:1)
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżem wiśniowy

Domowy dżem wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem wiśniowy 1. Dżem robiłam wg instrukcji z opakowania żelfixu. Wiśnie zagotować z żelfixem. Dodać cukier i gotować ponownie około 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany..
  • dżem wiśniowy 2. Gorąca konfiturę nałożyć do słoików do pełna i natychmiast szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć ok. % minut dnem do góry. Można pasteryzować ale nie dłużej niż 15 minut

Porady

Rada: żeby lepiej się owoce drylowało można je wcześniej włożyć do zamrażalki na kilka minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować