Domowy sos barbecue

4.28 (245 ocen)

  • Łatwy

Jak sama nazwa wskazuje, sos barbecue to świetny dodatek na grilla...ale nie tylko! Jego wyrazisty smak i aromat podkreśli charakter wszelkich dań, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Domowy sos BBQ to także świetny dodatek do kanapek. Koniecznie spróbujcie przyrządzić go we własnej kuchni. Ten przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników aby móc cieszyć się domowym sosem barbecue.

  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości
    4 łyżki musztardy miodowej
    6 łyżek octu balsamicznego
    2 łyżki miodu - nie użyłam
    2 łyżki oleju
    3 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną )
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.28 (245 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Sosy

Domowy sos barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim bardzo drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku, słodką paprykę, pieprz cayenne wymieszać i krótko przesmażyć.
  • 2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, gotować sos BBQ na małym ogniu przez około 45 minut mieszając od czasu do czasu.
  • 3. Warto, w trakcie gotowania, sosu spróbować, bo może trzeba go bardziej doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami.
  • image-1qlw4kl 4. Gotowy sos barbecue przełożyć do słoika, wystudzić. Taki sos możemy przechowywać w w lodówce nawet kilka tygodni. Smacznego!

Porady

Domowy sos BBQ najlepiej smakuje po spędzeniu całej nocy w lodówce. Wszystkie składniki mają wtedy szansę dokładnie przegryźć się ze sobą, dzięki czemu smak i aromat jest jeszcze intensywniejszy. Gotowy sos BBQ można przechowywać w lodówce do kilku dni. Jeśli natomiast przelejemy jeszcze gorący sos do słoiczków i zawekujemy, będzie nam służył przez długie miesiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ketchup Papryka Sos barbecue

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Historia sosu barbecue 

Oryginalny sos BBQ kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią amerykańską, jednak okazuje się, że historia tego grillowego dodatku ma swój początek w koloniach angielskich i francuskich. Później sos grillowy zawędrował do niemieckich osadników. Największą popularność sos BBQ zdobył jednak w latach czterdziestych, na rynku amerykańskim. Stąd też kojarzenie rodowodu tego sosu właśnie z Ameryką. Obecnie sos barbecue możemy spotkać już niemal na całym świecie. Wiele krajów ma też swoje własne wersje tego grillowego sosu. W Indiach sos barbecue robi się z dodatkiem jogurtu naturalnego, a do chińskiego odpowiednika sosu BBQ dodaje się śliwki. W Europie najpopularniejszymi typami sosu BBQ są: Jack Daniel's, miodowy, smoky i orientalny.  

 

Sos barbecue - z czym go podawać?

Domowy sos BBQ będzie doskonale pasował do wszystkich mięs i potraw z grilla. Możemy podawać go jako dodatek do gotowego dania, ale także używać go jako marynaty. W sosie barbecue można także zapiekać mięsa, na przykład karkówkę. W Stanach, skąd znany jest oryginalny sos BBQ, używa się go między innymi do żebereksteków, skrzydełek czy burgerów. Mimo że sos barbecue utożsamiany jest głównie z mięsami, można go z powodzeniem podawać do warzyw czy grillowanego sera. Sos barbecue świetnie sprawdzi się też na zimno, jako dodatek do kanapek.

 

Oryginalny sos BBQ a różne wersje smakowe

 

Skład sosu BBQ to przecier pomidorowy, cukier, ocet i przyprawy. Ta baza, w zależności od preferencji smakowych, może być modyfikowana różnymi dodatkami. Na przestrzeni lat powstało wiele wersji smakowych tego kultowego sosu. Możemy spotkać sos BBQ słodko-kwaśny, z miodem, pikantny, z czosnkiem lub z musztardą. Istnieje także wersja sosu BBQ na słodko, z dodatkiem ananasa. 

 

Szybki sos barbecue, czyli BBQ na zimno

Jeśli macie ochotę na sos barbecue, ale nie macie czasu lub warunków na gotowanie, nic straconego! Domowy sos BBQ można przygotować także na zimno. Przepis na błyskawiczny sos grillowy jest banalnie prosty. Wystarczy wymieszać kilka łyżek dobrej jakości ketchupu z sosem sojowym, ulubionym słodzidłem i przyprawami. Taki sos będzie równie pyszny, a jego przygotowanie zajmie dosłownie minutę.

 

Sos barbecue w wersji fit

Tradycyjny sos BBQ jest dośc kalorycznym dodatkiem. W stu gramach sosu barbecue, w zależności od przepisu, może być nawet 200 kalorii. Jednak domowy sos BBQ można łatwo odchudzić. Jeśli więc dbacie o linię lub będziecie gościć na grillu osoby na diecie, warto przygotować ten grillowy sos w wersji fit. Jak zrobić dietetyczny sos barbecue? To bardzo proste. Podstawowy przepis na sos BBQ można łatwo zmodyfikować, zastępując składniki lżejszymi zamiennikami. Wystarczy, że zrezygnujemy z dodatku cukru, a zamiast tego dodamy dowolny słodzik. Dietetyczny sos BBQ można też osłodzić przy pomocy suszonych daktyli lub wędzonych śliwek. Taka mała zmiana znacząco wpływa na kaloryczność całego sosu. 

 

Sos BBQ w kuchni wegetariańskiej

Sos barbecue kojarzy nam się głównie z mięsami, ale jest on używany także w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Wykorzystuje się go do grillowanych warzyw lub do przyprawiania strączków. Bardzo popularnym wegańskim daniem jest tofu marynowanie w sosie BBQ. 

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować