drobiowe pulpeciki w sosie śmietanowym

4.49 (208 ocen)

  • 30 min

Łatwe klopsiki w delikatnym sosie. Przepis Mamy:)

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
    1 namoczona bułka lub kilka łyżek bułki tartej
    jajko
    opcjonalnie mala przesmażona cebulka
    koperek, pietruszka, sól, pieprz
    2-3 szklanki bulionu (tyle, by zakryło klopsiki)
    śmietanka 18% - ok 150-200 ml
    łyżka lub dwie mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (208 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Drobiowe pulpeciki w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodajemy bułkę, jajko, przyprawy, cebulę i formujemy dowolnej wielkości klopsiki (warto robić to mokrymi dłońmi). Następnie wkładamy je do garnka i zalewamy je bulionem, gotujemy do miękkosci ok 20 minut (czas zależy od wielkości pulpecików). Robimy sos - do rondelka wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką, mieszamy i czekamy aż zgęstnieje. Dodajemy zioła, ewentualnie doprawiamy i polewamy nim klopsiki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować