500 g mielonego mięsa z kurczaka
1 namoczona bułka lub kilka łyżek bułki tartej
jajko
opcjonalnie mala przesmażona cebulka
koperek, pietruszka, sól, pieprz
2-3 szklanki bulionu (tyle, by zakryło klopsiki)
śmietanka 18% - ok 150-200 ml
łyżka lub dwie mąki
Drobiowe pulpeciki w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodajemy bułkę, jajko, przyprawy, cebulę i formujemy dowolnej wielkości klopsiki (warto robić to mokrymi dłońmi). Następnie wkładamy je do garnka i zalewamy je bulionem, gotujemy do miękkosci ok 20 minut (czas zależy od wielkości pulpecików). Robimy sos - do rondelka wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką, mieszamy i czekamy aż zgęstnieje. Dodajemy zioła, ewentualnie doprawiamy i polewamy nim klopsiki.
Komentarze