Drożdżowe rogaliki z serem

4.57 (281 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Rogaliki drożdżowe z białym serkiem naprawdę polecam.Trochę się trzeba napracować, ale satysfakcja i smak gwarantowane.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki na około 45 sztuk:

    560 g mąki pszennej tortowej
    200 ml mleka
    75 g cukru
    80 g masła
    0,5 łyżeczki soli
    2 jajka

    Składniki na masę serową:

    400 g twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego
    2 żółtka
    opakowanie cukru waniliowego
    3-4 łyżki drobnego cukru do wypieków

    Składniki na rozczyn ze świeżych drożdży:

    30 g świeżych drożdży
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    150 ml ciepłego mleka

    Dodatkowo do posmarowania rogalików jajko i łyżka mleka.
Wystaw ocenę:

4.57 (281 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki

Drożdżowe rogaliki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Przygotowałam składniki
  • rozczyn z drożdży 2. Zacznijmy od rozczynu.
    Do miseczki wlałam 150 ml ciepłego (nie gorącego) mleka.
    Wkruszyłam świeże drożdże.
    Dodałam cukier, wymieszałam aż drożdże się rozpuściły.
    Dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek.
    Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • 3. To teraz ciasto.
    Najpierw suche składniki.
    Do dużej misy przesiałam mąkę.
    Wsypałam cukier i sól.
    Wymieszałam.
  • 4. Wlałam rozczyn z drożdży.
  • jajka drożdże 5. Wbiłam jaja i wlałam mleko.
  • masło 6. Na koniec wlałam rozpuszczone masło.
  • ciasto rogaliki 7. Wyrabiałam ciasto do momentu aż było elastyczne i miękkie.
    Uformowałam z niego kulę, przykryłam ściereczką i odstawiłam
    na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • ser 8. W czasie gdy pięknie rosły, zajęłam się masą serową.
    W miseczce roztarłam widelcem biały ser.
    Wbiłam żółtka i wsypałam cukier.
    Wymieszałam.
  • ciasto wyrośnięte 9. Po tym czasie pięknie urosło.
  • ciasto 10. Krótko je jeszcze zagniotłam i podzieliłam na cztery części.

    Każdą część rozwałkowałam i wycinałam z ciasta prostokąty o wymiarach
    około 18 na 35 cm.
    Następnie radełkiem lub nożem wycinałam naprzemiennie trójkąty.
  • ser ciasto 11. U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczki masy serowej.
  • rożki zwinięte 12. Zwijałam zaczynając od szerszej części.
    Można posmarować lekko koniec trójkąta roztrzepanym jajkiem.
    Ciasto łatwo się wtedy zlepi.

    Rogaliki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • masło 13. Układałam je w sporych odstępach, żeby nie zlepiły się podczas pieczenia gdy urosną.
    Przykryłam je ściereczką i pozwoliłam rosnąć jeszcze przez około 20 minut.
    Przed samym pieczeniem posmarowałam każdy rogalik roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  • pieczenie 14. Włożyłam je do rozgrzanego piekarnika i piekłam w temp.190 stopni przez około 15 minut.
  • rogaliki studzenie 15. Po wyjęciu studziłam ciasteczka na kratce.
  • rogaliki drożdżowe z serem 16. Poprószyłam cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Zamiast białym serem, można nadziać rogaliki np. budyniem (po upieczeniu) lub czekoladą czy konfiturą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować