Drożdżówki na kremówce z czekoladą i powidłem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam na drugie śniadanie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • rozczyn:
    - 5 dag świeżych drożdży
    - 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    - 2 łyżeczki cukru

    Ciasto:
    - 2 jajka
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 4 łyżki oleju
    - 2 opakowania cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    - 1 słoiczek powidła śliwkowego
    - 20 dag białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki na kremówce z czekoladą i powidłem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłą śmietanką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Ciasto: Do miski przekładamy mąkę, cukier i olej, wlewamy rozczyn i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Formowanie: Ciasto dzielimy na 4 części. każdą wałkujemy. Ciasto smarujemy wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i powidłem śliwkowym, zawijamy. Rulon przekrawamy na pół wzdłuż i dzielimy na 3 części formując bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada mleczna Powidła śliwkowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować