Drożdżówki na kremówce z czekoladą i powidłem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłą śmietanką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Ciasto: Do miski przekładamy mąkę, cukier i olej, wlewamy rozczyn i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3.Formowanie: Ciasto dzielimy na 4 części. każdą wałkujemy. Ciasto smarujemy wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i powidłem śliwkowym, zawijamy. Rulon przekrawamy na pół wzdłuż i dzielimy na 3 części formując bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 30 minut.
Komentarze