FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY

4.98 (186 ocen)

  • 35 min

to pyszne smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy (cieciorki) opruszone sezamem.Bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich.Formowane ręcznie.Ważną rolę odgrywają przyprawy. Dzięki nim kuleczki są aromatyczne i obłędnie pachnące.Naprawdę warto włączyć falafel do swojej diety.

  • 35 min

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy
    1 mała cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 łyżki mąki kukurydzianej / pszennej / ryżowej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    sok z jednej cytryny
    otarta skórka z cytryny
    garść lub dwie natki pietruszki
    garść świeżej kolendry
    2-3 gałązki świeżej mięty
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
    1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1 -2 łyżeczki soli
    olej do smażenia
    ewentualnie np. kaszka kukurydziana do obtoczenia
    sezam do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.98 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Falafel

Falafel kuleczki z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • falafel składnki 1. Przygotowałam składniki.
  • falafel pietruszka kolendra cebula 2. Najlepiej ziarna ciecierzycy namoczyć przez noc w zimnej wodzie.
    Można też użyć kupioną, gotową w puszcze lub słoiku.
    Kolejno do miksera lub blendera wkładałam:
    Pietruszkę, kolendrę, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  • ciecierzyca 3. Następnie wsypałam ciecierzycę.
  • przyprawy 4. Na koniec dodałam przyprawy, skórkę i sok z cytryny.
  • falafel ciasto 5. Wszystko zmiksowałam na gładką ale niekoniecznie jednorodną masę.
    Dodałam sodę i mąkę, która zlepiła ciasto i pozwoliła uzyskać konsystencję pozwalającą lepić kuleczki.
  • falafel kulki 6. Formowałam małe kuleczki i obtoczyłam je w ziarnach sezamu.
    Można też w kaszy kukurydzianej lub ewentualnie w bułce tartej.
  • falafel smażenie 7. Smażyłam na głębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  • falafel kuleczki 8. Przekładałam kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Falafel podawać można z ryżem, kaszą w picie z warzywami albo sosami np.czosnkowym.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować