Poatrawa ta zajęła I miejsce na wojewódzkim konkursie kulinarnym Lubań 2011Faszerowana kaczka oblana delikatną galaretą otulowa jabłkami , gruszkami nadzianymi żurawiną oraz śliwkami z cynamonem.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
- kaczka: 1 sztuka
- pierś z indyka: 20 dekagramów
- podroby z kaczki: 2 sztuki
- suszone prawdziwki kilka sztuk: 10 sztuk
- czerstwa bułka: 1 sztuka
- Jajko: 1 sztuka
- śliwki suszone bez pestek: 10 sztuk
- masło-stopione: 2 łyżki
- natka pietruszki: 1 pęczek
- majeranek suszony: 1 łyżka
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- sól, czarny pieprz do smaku: 1 szczypta
- gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
- słodka papryka do smaku: 1 szczypta
- jabłka antonówki: 5 sztuk
- konfitura żurawinowa: 4 łyżki
- śliwki z kompotu: 10 sztuk
- gruszki z kompotu: 5 sztuk
- żelatyna w proszku: 2 łyżki
Galantyna z kaczki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną kaczkę umyć, odciąć szyje i skrzydła , tuszkę ułożyć grzbietem do góry, rozciąć nożem cały grzbiet i oddzielić mięso ze skórą od kości. Lekko skroić płaty mięsa z piersi i lekko rozbić tłuczkiem.. Następnie rozłożyć równomiernie na całej skórze, uformować prostokąt.
Mięso drobiowe zmielić maszynką razem z podrobami i z namoczonymi grzybami. Dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekane śliwki suszone, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem i gałką muszkatołową.
Nadzienie rozłożyć równomiernie na mięsie kaczki, zawinąć w rulon, zasznurować jak baleron. Posmarować roztopionym masłem i zawinąć w folię i piec około 80 minut. Pod koniec pieczenia włożyć do piekarnika 4 połówki jabłek wydrążone i upiec.
Po upieczeniu kaczkę wystudzić, pokroić w plastry o gr 1 cm , ułożyć na półmisku ,obłożyć jabłkami z żurawiną, gruszkami z borówką oraz śliwkami z kompotu. Zalać tężejącą galaretą.
Komentarze