Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

4.82 (220 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 4 osób

Gołąbki bez zawijania są pyszne:)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa (najlepiej z łopatki lub szynki)
    500 g kapusty włoskiej lub pekińskiej
    2 jajka
    1 cebula
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki kaszy manny
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka
    oliwa do obsmażenia gołąbków
    Sos pomidorowy:
    1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
    2 marchewki
    250 g płynnego przecieru pomidorowego
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.82 (220 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołabki 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie go studzimy. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, wkładamy do miski i dodajemy do niego 2 jajka, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, sól i pieprz oraz bułkę tartą i kaszę. Dodajemy ostudzony ryż i poszatkowaną kapustę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.Z masy formujemy duże kotlety.
  • Gołąbki bez zawijania 2. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy je na złoty kolor z dwóch stron.
  • Gołąbki bez zawijania 3. Obsmażone kotlety układamy w dużym garnku, dodajemy bulion, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do garnka. Kotlety gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu.
  • Gołąbki bez zawijania 4. Gołąbki bez zawijania układamy na talerzu. Najlepiej smakują z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować