Jabłecznik sypany

4.39 (180 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

O tym cieście powiedziała mi koleżanka w pracy, byłam zdziwiona że z tak małej ilości składników może powstać takie pyszne ciasto, wypróbowałam i okazało się że było warto. Jabłecznik jest bardzo pyszny a skórka obłędnie chrupiąca.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki
    - 1,5 szklanki cukru
    - 1,5 szklanki kaszy manny
    - 150 g masła
    - 2 łyżeczki cynamonu
    - 1,2 kg jabłek kwaśnych
Wystaw ocenę:

4.39 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik sypany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszanka 1. Mąkę, cukier i kaszę mannę mieszamy razem w misce. Mieszankę dzielimy na trzy części. Jedną część przygotowanej mieszanki wysypujemy na blachę o wymiarach 22 x 26 cm, wysmarowanej masłem i osypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • starte jabłka 2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Połowę jabłek wykładamy na mieszankę ciasta i posypujemy łyżeczką cynamonu. Na jabłka wysypujemy drugą część mieszanki i wykładamy pozostałe jabłka, posypując cynamonem.
  • poukładane masło 3. Na wierzch dajemy ostatnią część mieszanki i układamy cienko pokrojone masło lub starte na tarce, tak aby pokryło całą powierzchnię.
  • Upieczony jabłecznik 4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Jabłecznik jest pyszny na ciepło jak i również na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować