To ciasto rozpływa się w ustach. Mękkie ciasto, wilgotne jabłka i lekka pianka pod posypką z chrupiących migdałów to przepyszne połączenie. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku.
1 godz. 30 min
Składniki:
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
500 g mąki
6 żółtek
250 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
1 opakowanie galaretki cytrynowej
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cynamonu
na piankę:
6 białek pozostałych z ciasta
3/4 szklanki cukru
3 łyżki płatków migdałowych
Jabłecznik z pianką i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie bedzie chciało się kleić to należy dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Podzielić ciasto na dwie części i schować do lodówki. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i cynamonem i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać. Przestudzić.
2.Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki wyścielonej papierem. Rozsmarować masę jabłkową i przykryć drugą połową ciasta. Piec 30 minut w 180*C. Z białek i cukru ubić pianę i rozłożyć na cieście, posypać migdałami. Piec 30 minut w 170*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze