Obowiązkowo jesz jajko na śniadanie? Spróbuj tego wydania na kanapce!
5 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
bułka typu paluch/półbagietka (lub inne dowolne pieczywo, jeśli nie zależy nam na kształcie ze zdjęcia) - moja była z serem i czosnkiem
1 jajko (L)
1 mały pomidory
guacamole (1 awokado, pół małej limonki, 1 duży ząbek czosnku)
sól, pieprz
Kanapki z jajkiem, awokado i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Guacamole zrobiłam dzień wcześniej.
Awokado zmieszałam z wyciśniętym sokiem z limonki, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Do smaku dodałam sól i pieprz.
Guacamole można również wykonać z tego przepisu:
/przepis/guacamole-8
2.Przekrojoną bułkę posmarowałam guacamole.
Jajko usmażyłam na maśle na małym ogniu pod przykryciem. Aby uzyskać kształt ze zdjęcia, lekko ścięte biało zawinęłam łopatką do środka (można również zrobić jajko w koszulce, czyli tzw poche).
Pomidora pokroiłam w plasterki.
Wszystko przyprawiłam solą i pieprzem.
Porady
Kanapka sprawdza się również na bajglach lub podawana jako burger - najlepiej z mocno chrupkim bekonem.
Komentarze