Kanapki z jajkiem, awokado i pomidorem

5 (4 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Obowiązkowo jesz jajko na śniadanie? Spróbuj tego wydania na kanapce!

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • bułka typu paluch/półbagietka (lub inne dowolne pieczywo, jeśli nie zależy nam na kształcie ze zdjęcia) - moja była z serem i czosnkiem
    1 jajko (L)
    1 mały pomidory
    guacamole (1 awokado, pół małej limonki, 1 duży ząbek czosnku)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Tosty

Kanapki z jajkiem, awokado i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Guacamole zrobiłam dzień wcześniej.
    Awokado zmieszałam z wyciśniętym sokiem z limonki, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Do smaku dodałam sól i pieprz.

    Guacamole można również wykonać z tego przepisu:
    /przepis/guacamole-8
  • 2. Przekrojoną bułkę posmarowałam guacamole.
    Jajko usmażyłam na maśle na małym ogniu pod przykryciem. Aby uzyskać kształt ze zdjęcia, lekko ścięte biało zawinęłam łopatką do środka (można również zrobić jajko w koszulce, czyli tzw poche).
    Pomidora pokroiłam w plasterki.
    Wszystko przyprawiłam solą i pieprzem.

Porady

Kanapka sprawdza się również na bajglach lub podawana jako burger - najlepiej z mocno chrupkim bekonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Awokado Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (154 ocen)

Tortille z jajkiem i awokado

To może cię zainteresować