Karpatka tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od garnka.Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w temperaturze 200 stopni 15-20 minut.
2.Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
3.Placki przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.
Komentarze