Moda na kiszonki, a zwłaszcza kiszone buraki, to korzyść dla naszego zdrowia. Sok jest dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. Możemy go także wykorzystywać np. do ugotowania barszczu ukraińskiego, lub barszczyku czerwonego. Kiszone buraki nastawione w odpowiednim czasie mogą być bazą do wielu dań.
4.45 (198 ocen)
Porady
Kiszone buraki są pyszne same w sobie, ale można je zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę. Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych. Kiszone buraki to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i profilaktykę niedoborów żelaza. Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności - warto wykorzystać ten sposób i zrobić kiszone buraki.
Kiszone buraki muszą być odpowiednio doprawione - przygotuj nie tylko ziele angielskie, liść laurowy czy pieprz, ale też dobrej jakości czosnek. Najlepiej polski, pachnący, o cennych właściwościach prozdrowotnych. Po ukiszeniu ząbki także nadają się do gotowania i konsumpcji. Kiszone buraki potrzebują czasu - należy nastawić je na tydzień, a następnie jeszcze odstawić na kilka dni - nabiorą mocy i smaku!
Komentarze