Kotlet pożarski

4.47 (173 ocen)

Moja mama nie przygotowywała tych kotletów, ale po obejrzeniu programu Masterchef Junior postanowiłam je przygotować. Jestem pewna, że powtórze ten przepis nie raz...

Składniki:

  • 40 dag filetów drobiowych
    1 jajo (żółtko i białko osobno)
    1 pełna łyżeczka stopionego i schłodzonego masła
    2 ząbki czosnku
    1,5 - 2 łyżki tartej bułki
    koperek
    sól, pieprz

    panierka:
    1 jajko
    bułka tarta
    mąka pszenna

    olej lub masło klarowane
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlet pożarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach (ja delikatnie posiekałam w blenderze).
    Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Utrzeć żółtko z masłem, dodać do mięsa, wyrobić. Koperek posiekać, wsypać do masy, wymieszać.
    Następnie do masy dodać tartą bułkę, wyrobić.
    Białko ubić na sztywno, dodać do całości i delikatnie wymieszać łyżką. Zwilżonymi dłońmi z masy formować podłużne kotlety, obtaczać je najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w tartej bułce.Smażyć na oleju lub maśle klarowanym na złoto z obu stron na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować