Kremowe risotto z grzybami i parmezanem

4.5 (167 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo kremowe risotto o niezwykłym smaku grzybów leśnych oraz pieczarek.Szlif nadaje mu parmezan i kilka ziaren zielonego pieprzu.Z lampką wina smakuje po prostu wybornie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż arborio: 250 gramów
    - grzyby leśne (suszone np.podgrzybki): 100 gramów
    - pieczarki: 200 gramów
    - parmezan: 2 łyżki
    - oliwa (lub olej): 4 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - cebula (średniej wielkości/drobno posiekana): 1 sztuka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz (czarny / świeżo zmielony): 1 szczypta
    - pieprz zielony (marynowany/ziarenka): 8 sztuk
    - bulion (z warzyw,może być z kostki): 1 litr
    - natka pietruszki (posiekana): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Kremowe risotto z grzybami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby pokroić na mniejsze części,moczyć w gorącym bulionie (2 godziny).Pieczarki oczyścić,pokroić w cienkie plasterki.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej,wsypać ryż,obsmażać 7-8 minut (mieszając).Do ryżu dodać cebulę,czosnek,pieczarki,grzyby,obsmażać 10 minut.
  • 3. Do ryżu z grzybami wlać bulion,w którym moczyły się grzyby,doprowadzić do wrzenia,zmiejszyć ogień,przykryć,gotować 15-20 minut.Wsypać sól,pieprz,natkę pietruszki,pramezan,wymieszać(delikatnie). Risotto z grzybami leśnymi zdjąć z ognia.Natychmiast podawać.
  • 4. Uwaga:do grzybowego risotto pasują też orzechy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować