Kurczak na sposób tajski z mango i mlekiem kokosowym

4.44 (207 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne danie w stylu azjatyckim

  • 30 min

Składniki:

  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    pierś kurczaka
    1 mango
    1/2 czerwonej papryki
    250 ml mleka kokosowego
    3 łyżki śmietany 18%
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    kawałek startego imbiru (ew. pół łyżeczki sproszkowanego)
    2-3 krople sosu sojowego
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.44 (207 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Kurczak na sposób tajski z mango i mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej wrzucamy 2 łyżeczki pasty curry aby "puściła" smak. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojona w piórka cebulę,a następnie starty imbir.Przesmażamy mieszając około minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po 5 minutach pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy do momentu, gdy mięso się „zetnie”. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango. Na końcu wlewamy mleko kokosowe połączone wcześniej ze śmietaną (najlepiej po trochu aby się nie zważyło) . Doprawiamy 2,3 kroplami sosu sojowego uważając bo jest dość słony. Dusimy chwilkę pod przykryciem żeby mango zmiękło. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mango Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska Obiad

Podobne przepisy

4.42 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Zupa Curry

To może cię zainteresować