Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem. Leczo z cukinii, papryki i pomidorów to cudowne, kolorowe danie. Można go podać z makaronem, ryżem, jak i z pieczywem
Dla 4 osób
Składniki:
-papryka/żółta i czerwona/: 3szt
-cukinia: 1szt
-cebula: 2 szt
-pierś z kurczaka: 40 dag
-pomidory: 4 szt
-koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
-czosnek: 4 ząbki
-olej: 3 łyżki
-sól: do smaku
-pieprz: do smaku
-przyprawy/ oregano, bazylia, natka pietruszki/
Leczo z cukinią, papryką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, poddusić na oleju, dodać pokrojony czosnek, cukinię, szczyptę soli. Dusić intensywnie 5-6 min. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dusić ok.5 min. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Osobno na patelni podsmażyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka, doprawić solą, pieprzem. Wszystkie składniki połączyć, dodać pomidory, leczo z cukinią dusić na małym ogniu ok. 15 min, dodać koncentrat pomidorowy, przed zakończeniem dodać zioła, sól i pieprz do smaku.
Komentarze