250 g makaronu (świderki, penne, może być biały ja robiłam z razowym)
300 g kalafiora
150 g boczku wędzonego
100 g kiełbaski
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki musztardy
200 g sera żółtego
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
Makaronowa zapiekanka z kalafiorem w sosie musztardowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kalafior dzielimy na różyczki i również gotujemy do miękkości.
2.Boczek, kiełbaskę kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę, cebulę również kroimy. Wszystko smażymy na oleju.
Przesmażone składniki dodajemy do ugotowanego, odcedzonego już makaronu i kalafiora.
3.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy. Następnie dodajemy mleko cały czas mieszając. Po chwili dodajemy starty ser, musztardę oraz paprykę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Mieszamy do uzyskania gładkiego sosu.
4.Makaron z kalafiorem i zasmażonymi dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem kalafiora, lekko poruszając makaron. Pieczemy w 200* C, przez ok 20 minut.
Komentarze