Makowa jagoda

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto idealne do kawy i na rodzinne przyjęcia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    25 dag masła
    1/2 szkl. suchego maku
    1 szkl. cukru pudru
    6 jaj
    3 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. mąki pszennej
    1/2 łyżeczki zapachu migdałowego
    Masa śmietanowa:
    3/4 l śmietany kremówki
    2 galaretki wiśniowe
    1/4 l wody
    1 szklanka jagód
    Ponadto:
    galaretka wiśniowa
    galaretka niebieska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Makowa jagoda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i pozostałe składniki. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Piec w 170 stopniach C, przez około 40 minut. Ostudzić i przekroić na 2 części.


    3/4 litra śmietany dobrze ubić i dodać tężejące galaretki wiśniowe. Wymieszać z jagodami.
    Na pierwsze ciasto wykładamy 3/4 masy, przykrywamy drugim ciastem. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu.


    Galaretkę wiśniową i niebieską mieszamy i rozpuszczamy we wrzącej wodzie wdłg. przepisu na opakowaniu. Studzimy.
    Tężejącą fioletową galaretkę wylewamy na ciasto i studzimy.

Porady

Zamiast jagód można użyć borówki amerykańskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Galaretka Jagody Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować