Miód z mniszka lekarskiego (mleczu)

4.5 (182 ocen)

Z łatwością zastępuje miód naturalny.Doskonały na przeziębienia i wzmocnienie organizmu, obniża poziom cholesterolu

Składniki:

  • 800-1000 samych kwiatów mleczu (ogonki odrzucamy)
    2 litry wody
    4 cytryny lub 4 pomarańcze
    2 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Miód z mniszka lekarskiego (mleczu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty mleczu zbieramy przed południem i rozkładamy je na papierze , pozostawiamy na ok 1 godzinę , aby powychodziły z nich robaczki- dokładnie przeglądamy.Następnie wkładamy kwiatki do garnka, zalewamy litrem wody i doprowadzamy do wrzenia.Odstawiamy na dobę, aby woda przejęła cały aromat kwiatów.Kolejnego dnia przecedzamy przez gazę i odciskamy dokładnie kwiatki.Do wywaru dosypujemy cukier i wolniutko gotujemy.W trakcie gotowania , gdy cukier się rozpuści , dodajemy sok z cytryn (lub pomarańczy). Łączny czas gotowania to minimum 2 godziny.Przeprowadzamy test na talerzyku czy mamy dostateczną gęstość .Łyżka drewniana podczas mieszania powinna być oblepiona syropem ( przeważnie przerywamy gotowanie , gdy na wierzchu zbierze się dużo piany ).Wlewamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem.Zostawiamy w tej pozycji do ostudzenia.

Porady

Zbyt długo gotowany miodek skarmelizuje się

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować