Nalewka z zielonych orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jak to zrobić:
Niedojrzałe, zielone orzechy włoskie zerwać na przełomie czerwca – lipca.
Opłukać je, osuszyć i całe orzechy w zielonych łupinach pokroić na 8 części. Do krojenia orzechów najlepiej założyć rękawiczki, gdyż orzechy bardzo barwią ręce.
Słoik 0,9 l umyć i wysuszyć. Pokrojone orzechy ułożyć w słoiku przesypując cukrem i cukrem waniliowym. Słoiki zakręcić i odłożyć na około 7 dni. Codzienne potrząsnąć słoikiem, aby cukier rozpuścił się a orzechy puściły sok.
Drugi słoik umyć i osuszyć. Przelać do niego zielone orzechy włoskie i powstały sok. Dolać wódkę i spirytus. Całość razem wymieszać, szczelnie zakręcić i pozostawić na 1 miesiąc. Przechowywać w ciemnym miejscu. Co 3 – 4 dni delikatnie zamieszać słoikiem.
Po miesiącu nalewkę przelać przez gazę i wlać do czystych i suchych butelek.
Zakręcić i włożyć do barku na około 6 – 12 miesięcy.
Porady
Do krojenia zielonych orzechów włoskich proponuję ubrać gumowe rękawiczki, gdyż orzechy bardzo brudzą ręce.
Komentarze