nalewka z zielonych orzechów włoskich

4.49 (195 ocen)

Idealna na dolegliwości żołądkowe szczególnie świąteczne przejedzenie :)

Składniki:

  • Produkty potrzebne do przepisu:
    • 10 – 15 dużych zielonych orzechów włoskich
    • 15 dag cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 3 łyżki domowego cukru waniliowego
    • 250 ml wódki
    • 250 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z zielonych orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak to zrobić:
    Niedojrzałe, zielone orzechy włoskie zerwać na przełomie czerwca – lipca.
    Opłukać je, osuszyć i całe orzechy w zielonych łupinach pokroić na 8 części. Do krojenia orzechów najlepiej założyć rękawiczki, gdyż orzechy bardzo barwią ręce.
    Słoik 0,9 l umyć i wysuszyć. Pokrojone orzechy ułożyć w słoiku przesypując cukrem i cukrem waniliowym. Słoiki zakręcić i odłożyć na około 7 dni. Codzienne potrząsnąć słoikiem, aby cukier rozpuścił się a orzechy puściły sok.
    Drugi słoik umyć i osuszyć. Przelać do niego zielone orzechy włoskie i powstały sok. Dolać wódkę i spirytus. Całość razem wymieszać, szczelnie zakręcić i pozostawić na 1 miesiąc. Przechowywać w ciemnym miejscu. Co 3 – 4 dni delikatnie zamieszać słoikiem.
    Po miesiącu nalewkę przelać przez gazę i wlać do czystych i suchych butelek.
    Zakręcić i włożyć do barku na około 6 – 12 miesięcy.

Porady

Do krojenia zielonych orzechów włoskich proponuję ubrać gumowe rękawiczki, gdyż orzechy bardzo brudzą ręce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować