Zdecydowałam się na pączki "mniejsze zło" ponieważ nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku. Uważam, że w cale nie są gorsze. Wg mnie nawet lepsze, bo nie ociekają tłuszczem :)
Składniki:
składniki:
50 dag mąki tortowej + 3 łyżki na zaczyn
3 dag świeżych drożdży
190 ml mleka
2 jajka
10 dag cukru + 1 łyżka cukru na zaczyn
1 cukier waniliowy
5 dag masła
1 opakowanie marmolady
Lukier:
sok z 1 cytryny
około 2 szklanki cukru pudru
1 łyżka czerwonego dżemu (by nadać różowy kolor)
ponadto:
skórka kandyzowana
czekoladki do dekoracji
Pączki light - pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: Do ciepłego mleka dodaję drożdże, łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki i dokładnie mieszam. Przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.
2.Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypuję przesiana mąkę, cukier waniliowy, dodaję mieszankę z jajek, miękkie masło i zaczyn. Mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam w misce, którą nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia przez ponad godzinę (w ciepłym miejscu). Po tym czasie ciasto uderzam kilka razy pięścią w celu odgazowania. Ciasto rozwałkowuje na grubość około 2 cm i wycinam duże kółka o średnicy około 10 cm. kółek wyszło 10. W dłoniach lekko naciągam ciasto, które smaruję marmoladą. Składam zawijając cztery brzegi pod spód i układam łączeniem do dołu. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy i ulubionymi czekoladkami.
3.Lukier: sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem oraz dżemem. Energicznie mieszamy aż będzie gładka masa.
Komentarze