Pyszne, szybkie danie, w którym wykorzystuje kurczaka z dnia poprzedniego (pieczonego lub z rosołu). W mojej kuchni nic się nie zmarnuje.
Składniki:
200 g makaronu penne
ok. 300 g kurczaka pieczonego lub gotowanego ( u mnie pieczona ćwiartka z kurczaka)
1 średnia cebula drobno posiekana
olej
500 ml śmietanki 18 %
100 g startego żółtego sera (u mnie edamski )
Sól, pieprz
Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo – serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obrać i pokroić.
Makaron gotuje al dente. Na rozgrzanym oleju szklę cebulę. Dodaje mięso. W misce mieszam śmietanę z solą, pieprzem, startym serem, oregano, czosnkiem i gałką muszkatołową, po czym dodaje do mięsa. Zagotowuję.
Wyłączam grzanie po czym dodaje makaron i dokładnie mieszam.
Komentarze