Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym

4.48 (178 ocen)

  • 30 min

Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 8-10 plastrów:
    • 1 duży batat
    • garść orzechów pekan
    • 100 g sera z niebieską pleśnią
    • sól, pieprz do smaku
    • kilka igiełek świeżego rozmarynu
    • 2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Bataty umyć, wyszorować skórkę i pokroić w 1 cm plastry.
    • Plastry posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
    • Na każdym plastrze położyć po kilka orzechów.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 15 minut.
    • Po upieczeniu posypać pokruszonym serem pleśniowym.

Porady

Występują trzy rodzaje batatów: czerwone, białe i żółte w środku. Bataty o żółto-pomarańczowym miąższu mają brązową skórkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczone bataty

To może cię zainteresować