Polędwica z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę z tuńczyka obsmażyć na oliwie z obu stron.
Ziemniaki wyszorować i pokroić w grube plastry, gotować ok. 8 minut i odcedzić, smażyć na złoty kolor w oliwie i maśle z obu stron z dodatkiem soli, pieprzu, rozmarynu i szałwii.
Zrobić sos selerowy: pokroić boczek w kostkę i smażyć na patelni tak, aby wytopił się tłuszcz, ściągnąć jego nadmiar. Dodać pokrojony w kostkę seler, podlać wodą i dusić do miękkości, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, dusić. Można dodać papryczkę chili (jak ktoś woli ostrzejszy sos w smaku).
Gdy seler i papryka zmięknie wlać śmietankę z mąką (mąkę uprzednio wymieszać w małej ilości wody, aby nie powstały grudki). Zamieszać i zagotować.
Na talerzu ułożyć potrawkę selerową, na nią tuńczyka i obłożyć całość ziemniaczkami pieczonymi. Polać rybę wcześniej przygotowanym sosem, pozbywając się czosnku.
Porady
Jeśli została nam ryba ze świąt, możemy zrobić z niej właśnie takie danie.
Komentarze